fbpx
Scroll Top

OM fastigheten

Fastigheten består av kvarteret Haga 1:1 som avgränsas av Järntorget, Södra Allégatan, Mellangatan och Haga Östergata och har idag 24 lokalhyresgäster.

Huset som består av 3-7 våningar är byggt 1958- 59 och har entréer mot Järntorget, Södra Allégatan och Mellangatan. Fastigheten har datorstyrd ventilation och kyla i de flesta lokalerna. I källaren finns parkering för bilar, motorcyklar och cyklar.

Fastighetens historia

Den nuvarande fastigheten byggdes klart 1958–59. Innan dess stod en välkänd fastighet på tomten – Göteborgs Arbetareförenings hus.

Göteborgs Arbetareföreningen bildades 1866 och en dess första uppgifter blev att bygga ett större hus med möteslokaler, caféer, restauranger, teater m.m. för att sprida kunskap och kultur och underlätta för de framväxande folkrörelserna. Första delen av tegelhuset stod färdigt 1874 (Fasad mot Norra Allén) och arkitekt var Victor von Gegerfelt som också var stadsarkitekt i Göteborg. Huset blev snabbt för trångt och 1909 byggdes den andra delen av huset , med fasad mot Järntorget. Denna gång var det en annan välkänd göteborgsarkitekt, Hans Hedlund, som formgav huset som uppvisade en välkänd fasad mot torget.

Arbetareföreningens hus fungerade i praktiken som ett Folkets Hus under lång tid och när ett nytt Folkets Hus byggdes och invigdes 1952 (vid nuvarande Olof Palmes Plats) blev det slutet för Arbetareföreningens hus som ansågs omodernt och inte längre behövdes. Huset revs i mitten av femtiotalet och gav plats till det nuvarande Järntorgskvarteret.

Efter tre års byggnadsarbete stod den nuvarande fastigheten färdig. Pålningen drog ut på tiden på grund av svåra markförhållanden. Vid första provet av leran var det 44 meter ned till berg. Grundläggningen skedde med fyrkantiga stålpålar 13 X 13 cm och sammanlagt slogs en mil pålar ned.

Huset som var byggt som ett modernt tidningshus för NY TID hade ritats av stockholmsarkitekterna Erik Uppling och Eric Fylking. Fasaden kläddes nedtill av svart skiffer från Grythyttan och upptill av Opaxitglas. På det lägre huset mot Haga Östergata och Mellangatan satte de rött tegel, för att få anknytning till grannhusets karaktär.

Redan 1958 flyttade de första hyresgästerna in. I början av 1959 flyttade även NY TID in i det moderna tidningshuset. Här fanns en svenskbyggd tryckpress i två våningar och NY TID disponerade flera våningar i huset med redaktion, sätteri och administration. Den största lokalen hyrdes av dåvarande centralsjukkassan. När de första kalkylerna på huset gjordes på 40-talet hade den totala byggkostnaden beräknats till 4 miljoner. Koreakrig, inflation och annat elände bidrog till att sluträkningen uppgick till närmare 16 miljoner kronor.

Om företaget

HISTORIA

Bolaget har sina historiska rötter från tidningen NY Tid som byggde fastigheten mellan 1958-59. Tidningen lades ned på 60-talet och fastighetsägare blev tidningens kvarvarande civiltryckeri Framåt. Civiltryckeriet såldes under 90-talet och lämnade fastigheten och kvar finns Förvaltningsaktiebolaget Järntorgskvarteret som fastighetsägare.

 

IDAG


Bolaget ägs till hälften av Socialdemokraterna i Göteborg och till hälften av LO Göteborg. LO Göteborg har överfört sina aktier till ”Stiftelsen för mellanfacklig samverkan i Göteborg”. Bolaget ägs alltså av Socialdemokraterna i Göteborg och den nya stiftelsen.

Styrelsen är verksam i Göteborg och VD är Pelle Berglund.

Organisationsnummer: 556068-5215